Title Image

Geschiedenis

Budovereniging Hikari

Sinds de oprichting in 1958 heeft Hikari zich ontwikkeld tot een begrip op het gebied van budosport binnen en buiten de Zaanstreek. Onze enthousiaste gediplomeerde leraren staan garant voor kwaliteit en plezier in de sporten aikido, judo, jiu-jitsu en karate en verwelkomen je graag in ons eigen centraal gelegen verenigingsgebouw. Onze medewerkers en vrijwilligers doen hun uiterste best om jou en je kind(eren) zich thuis te laten voelen binnen onze grote budofamilie.

Naast de lessen op het lesrooster organiseren wij regelmatig wedstrijden, workshops en ook niet-sportgerelateerde activiteiten zoals het jaarlijks terugkerende en altijd succesvolle jeugdkamp en het grote Sinterklaasfeest. Competitief, recreatief of een gezonde mix van beiden, het is jouw keuze. Je bent bij ons in ieder geval aan het goede adres. Kom gerust eens kijken of meedoen met een gratis proefles, want het zelf ervaren is nog altijd het mooiste.

In balans

De sporten die wij verzorgen staan voornamelijk bekend als vecht- of verdedigings­sporten. Wat veel mensen niet weten, is dat de kern van budo ligt in het streven naar harmonie/balans in mind, body en spirit. Dit uit zich bijvoorbeeld in een verbeterd zelfbeeld en een sterker zelfvertrouwen. De verworven discipline en sociale- en moto­rische vaardigheden vormen gereedschappen waar je een leven lang zowel binnen als buiten de dojo de vruchten van plukt.

Judo

(vanaf 4 jaar)

Judo betekent letterlijk: ‘zachte weg’. Het zachte slaat op het meegaan in de aanval van de tegenstander. Judo is een spel van aanval en verdediging waarin je continue probeert de balans van je tegenstander zodanig te verstoren dat je je tegenstander om kunt werpen en onder controle kunt houden.

De allerjongsten leren de grondbeginselen van het judo met tuimelen, duwen, trek­ken, rollen en vallen en tegelijkertijd bouwen zij aan zelfbeheersing en discipline. De lessen worden op een speelse en fantasierijke manier gegeven. We timmeren aan de weg met onze wedstrijdjudoka’s, maar vinden het vooral belangrijk dat iedereen met plezier aan onze lessen meedoet.

Jiu Jitsu

(vanaf 10 jaar)

Jiu-jitsu betekent letterlijk: ‘meegaande kunst’ en is als allround vechtkunst / zelf­ver­dedigingsport de voorloper van veel verschillende budodisciplines waaronder aikido, judo en karate.

Je mag allerlei soorten verdedigingstechnieken gebruiken, zoals trappen, stoten, werpen, verwurgingen en klemmen. Ook het gebruik van en verdediging tegen wapens is voor de jiu-jitsu-beoefenaar niet onbekend. Zo besteden we tijdens de lessen veel aandacht aan zelfverdediging, competitievormen en examens.

Karate

(vanaf 4 jaar)

Bij Hikari trainen we Wado-karate, een van de vier grote karatestijlen die is ontstaan uit een mix van klassiek jiu-jitsu en karate. Wado betekent vrij vertaald ‘de weg (do) van de harmonie (wa)’ en kenmerkt zich door gebruik van verplaatsingen en

ontwijkingen in combinatie met snelle, praktische stoot-, slag-, trap- en controle­technieken. Dit maakt karate een uiterst natuurlijke, veelzijdige en effectieve methode om gevechten te voorkomen, geweld te neutraliseren en onze grootste tegenstander (onszelf) telkens weer te overwinnen.

Hikari-karateka’s trainen met veel plezier zowel traditioneel als competitief karate en worden ieder op hun eigen niveau uitgedaagd en begeleid.

Aikido

(vanaf 16 jaar)

Aikido is een relatief jonge verdedigingskunst, geïnspireerd op verschillende Japanse gevechtsmethoden. Bij aikido wordt de kracht van de tegenstander gebruikt om hem daarmee te controleren. Het is geen wedstrijdsport, waardoor iedereen het op eigen niveau kan beoefenen. De bewegingen zijn voornamelijk ronde vormen zonder harde weringen en bestaan uit controletechnieken en worpen. Er wordt aandacht besteed aan verschillende valtechnieken, ademhalings- en concentratie-oefeningen en het gebruik van stoten en slagen, weringen, werp- en controletechnieken.

De effectiviteit van de technieken schuilt in de soepele dynamische bewegings­vormen. Aikido bevordert een goede, stabiele lichaamshouding en conditie, zelf­vertrouwen en een ontspannen ademhaling, mentale en lichamelijke ont­span­ning, verbeterde motoriek en het omgaan met afwisselende situaties.

Proeflessen

Nieuwsgierig geworden? We nodigen je van harte uit om nader kennis te komen maken met onze vereniging. Dit kan door gewoon een keer te komen kijken bij een training, of nog beter door een keer vrijblijvend mee te doen. Speciale kleding is hiervoor nog niet nodig, een (schone) lange trainingsbroek en een shirt (beiden zonder knopen en/of ritsen) zijn voldoende. Graag tot ziens!

Demonstratie / clinic

Hikari verzorgt op verzoek demonstraties en workshops in één van onze budo­sporten voor scholen, buiten- en naschoolse opvang, (buurt)verenigingen en andere sociale instellingen. Ook het verzorgen van een serie lessen behoort tot de moge­lijkheden. Dit kan zowel op locatie als bij ons in het verenigingsgebouw.

Geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te be­spre­ken.

Sport voor iedereen

Hikari heeft geen winstoogmerk. We houden onze contributie relatief laag om de sport voor iedereen toegankelijk te houden. Ook met de kleinste beurs, want je kunt altijd een beroep doen op een sportsubsidie via Meedoen Zaanstad (www.meedoenzaanstad.nl).

Judo Bond Nederland
Karate-Do Bond Nederland