Judo
Een judoles biedt een veilige omgeving om te stoeien, met duidelijke regels wat er wel en wat er niet mag. Hier kunnen ze zich naar hartenlust uitleven.
Als je aan jonge judoka’s vraagt wat ze het leukst vinden aan judo, dan is het antwoord meestal “stoeien met elkaar”. Ieder kind stoeit wel eens met familie, vriendjes of vriendinnetjes. Een judoles is een van de weinige plaatsen waar altijd kan worden gestoeid. Op het schoolplein wordt vaak straf gegeven voor een potje rollebollen.
Bij Hikari bieden we de judolessen:
Kleuterjudo/ tuimelen
Met kleuterjudo (voor 4- en 5-jarigen) willen we het kind spelenderwijs de basis van het bewegen laten ontdekken (sport, motorische grondeigenschappen). Er wordt gewerkt met begrippen als onder, boven, links, rechts, voor, achter etc. Naast de grondbeginselen van het judo, bijvoorbeeld de val breken, wordt er ook aandacht besteed aan springen, klimmen, klauteren, duwen en trekken.
Deze vormen worden alleen, met z’n tweeën of met de hele groep uitgevoerd. Het herhalen van het leren vallen staat vooral centraal in de groep.
Jeugdjudo
Met jeugdjudo willen we spelenderwijs de basis van het Judo laten ontdekken. We oefenen net als bij kleuterjudo op motorische vaardigheden. Ons doel is de judoka’s op te leiden tot goede bewegers! Dit gebeurt op een speelse en gedisciplineerde manier. Ze krijgen op deze manier een goede basis voor later. De judoka’s doen hier ook hun voordeel mee wanneer ze later nieuwe technieken moeten leren.
Ook komen het valbreken (achterwaarts, zijwaarts en judorol), judoworpen, houdgrepen, randori’s staande (Tachi-Waza) en op de grond (Ne-Waza) ruimschoots aan bod.
Twee keer per jaar mogen de judoka’s hun geleerde technieken aan hun ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden laten zien tijdens het jaarlijks graduatie examen. De week na het examen vindt het traditionele ouder-kind judo plaats.
Dit alles gebeurt met een ‘judodiscipline’. Hiermee bedoelen we; goed meedoen, luisteren naar wat de judoleraar zegt en een goed verzorgde hygiëne (gekipte nagels, schone handen, fris gepoetste tanden, lang haar in een staart)
Volwassenen
Naast kleuter en jeugd judo bieden we ook judo voor volwassenen. Op een veilige wijze wordt er met judo kennisgemaakt.
Vooral in het begin wordt er veel aandacht besteed aan het leren vallen. Het valbreken is de ‘ziel’ van het judo, waardoor je door het leven kunt gaan als een judoka.
De lesopbouw bestaat voornamelijk uit het techniektraining. Er wordt ook veel tijd besteed aan Tachi-Waza (staande gedeelte) en Ne-Waza (judo op de grond). We letten daarnaast op conditie en kracht (bedoeld om goed te kunnen judoën).
Dan graden
Je hebt, ook al ben je niet echt bekend met judo, ongetwijfeld wel eens gehoord van de zwarte band.
Als je bij Hikari op judo zit, dan kun je na het behalen van je bruine band, de hoogste band die je via onze vereniging kan krijgen, door blijven trainen om uiteindelijk op te gaan voor de zwarte band. Hiervoor moet je een examen afleggen bij de Judo Bond Nederland. De zwarte band is de eerste stap in de ‘meester’ graden en we spreken dan over een 1e dan judoka.
Hikari heeft als doel om iedere judoka op te leiden en ervoor te zorgen dat ze hun zwarte band kunnen behalen. Ter voorbereiding van het examen worden hiervoor speciale dan-graad trainingen gegeven.