Jiu jitsu

De oorsprong van het jiu jitsu (ook wel yawara genoemd) is onbekend. Over het algemeen wordt het gezien als een zuiver Japanse vechtkunst, maar zeer waarschijnlijk heeft het een Okinawaanse en Chinese oorsprong.
De Samoerai leerden vroeger jiu jitsu in scholen (ryu) die van elkaar verschilden. Zo waren er dus zeer talrijke reu, maar de onderlinge verschillen onderling waren niet enorm groot. Mocht een samoerai tijdens een gevecht verliezen, dan kon hij met blote handen verder vechten. Na het eind van het feodale stelsel werden de subsidies voor de scholen stopgezet en waren de meesters genoodzaakt om jiu jitsu te leren aan burgers.
Uit het jiu jitsu zijn diverse zelfverdedigingsvormen en -sporten voortgekomen, zoals aikido, wat oorspronkelijk Daitoryu aikijiujitsu was, en judo.

Jiu-jitsu in de 21 eeuw

In de tegenwoordige tijd is het Jiu-Jitsu een van de meest veelzijdige verdedigingssporten. In de tijd van de samoerai lag de focus binnen het jiu-jitsu voornamelijk op het uitschakelen van een tegenstander met behulp van klemmen en werptechnieken. Een samoerai die een pantser aan heeft, zal niet kwetsbaar zijn voor stoot- en trap technieken. In de tegenwoordige tijd zijn de stoot- en traptechnieken toegevoegd aan het Jiu-Jitsu. Dit creëert een vechtsport die gebruikt maakt van alle denkbare vormen van zelfverdediging.
Hikari | jiu jitsu kinderen Zaandam

Techniek training

Binnen het Jiu-Jitsu, is techniektraining zeer belangrijk. In de les krijgen onze leerlingen een veelvuldig aanbod aan technieken. Dit maakt de moderne Jiu-Jitsuka een all-round vechtsporter, die zich in elke fase van het gevecht staande kan houden.

Conditie training

De Jiu-Jitsu docenten van Hikari zijn van mening dat elke vechtsporter dient te beschikken over een goede basis conditie. Zonder uithoudingsvermogen, is elke wedstrijd, examen of gevecht snel over. Als een Jiu-Jitsuka niet fit is, zal deze zeer snel zijn techniek kwijtraken. Daarom besteden wij in elke les ook aandacht aan de conditie, spierkracht en lenigheid van de beoefenaar.

Sparren/Randori

De beste manier om je reflexen en technieken te trainen, is door middel van “randori”. Dit is vrij vertaald het “oefengevecht”, ook wel sparren genoemd. Een verdedigingssport die zijn leden niet traint in een randori setting, mist een prachtige kans om de sporter zijn technieken in een realistische(re) setting te oefenen. Wel zijn er regels gemaakt voor de randori, zodat de kans op blessures gering blijft. Bij Hikari zal je kennis maken met elke fase van de randori, van het gevecht op afstand, tot en met het vechten op de grond.

Kata

Kenmerkend voor de budosporten, is het bestaan van kata’s. Deze laten zich het beste omschrijven als een serie van vast omschreven technieken, die de beoefenaar op de juiste volgorde dient uit te voeren. Rondom deze technieken zit een element ceremonie, wat voortkomt uit de tijd van de samoerai. Het kata leert de Jiu-Jitsuka de basistechnieken van het Jiu-Jitsu aan.

Waarom Jiu-Jitsu?

Een echte Jiu-Jitsuka is een sporter die van alle markten thuis is. Of hij/zij geconfronteerd wordt met stoot- en traptechnieken, of in een worsteling terecht komt, geen enkele situatie zal geheel onbekend terrein zijn. De Jiu-Jitsuka’s van Hikari zijn daarom ook breed georiënteerde budoka’s (beoefenaars van Japanse verdedigingssporten), die niet bang zijn technieken uit andere disciplines te integreren in hun eigen sport. Zo worden technieken uit andere disciplines, zoals traditioneel Karate en Judo, maar ook MMA of Kickboksen geïntegreerd in onze lessen.

Chris Linschoten

Bob Velink

Stefan Vlieg